06 Junij 2023

Na sodniškem kampu v Grosupljem 19 novih arbitrov

Na sodniškem kampu v Grosupljem 19 novih arbitrov

Po koncu tekmovanj v ligah Medobčinske nogometne zveze Ljubljana se je letošnji sodniški pozdrav poletju včeraj zgodil na območju, kjer se začenja Dolenjska. V Grosuplju je bil na programu uvodni letošnji sodniški kamp s tečajem za nogometne sodnike.

Vse skupaj se je začelo ob Grosupeljščici v VIP prostoru stadiona NK Brinje, kjer se je v sobotnem jutru zbralo 19 mladih potencialnih kandidatov za sodnike pripravnike, ki so prišli iz Domžal, Kamnika, Šentvida pri Stični, Dola, Ljubljane in Grosuplja.

Zastor nad tečajem je dvignil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je tečajnikom predstavil pomen in vlogo sodnikov v modernem nogometu, po ogledu uradnega videa slovenskih sodnikov in sodnic pa so se udeleženci z vmesnim odmorom vse do kosila pobrobno spoznavali z zakonitostmi iz 17-ih Pravil igre.

Po koncu teoretičnega dela sodniškega kampa s prenosom znanja in navodil za sodnike je bil na sporedu še sprehod skozi Pravila, kateremu je sledil pisni del izpita s preizkusom znanja iz 24. vprašanj.

Udeležence je s svojim obiskom na posebno povabilo sodniškega oddelka v projektu #spoznaj sodnika# obiskal tudi pomočnik državne A1 liste sodnikov izkušeni 44-letni Leon Kolenc iz Ljubljane. Tajnik v ljubljanskem društvu nogometnih sodnikov (DNS Ljubljana) je mlade sodniške kandidate seznanil s podrobnostmi glede članstva in drugimi navodili glede delegiranja, odrejanja na tekme in postopka začetne uporabe informacijskega sistema regista.

Popoldanski čas je bil namenjen praktičnem delu vadbe na sosednjem igrišču z umetno travo. Poleg izpeljanega treninga presoje ofsajda so bili prikazani sodniški znaki, protokol delovanja sodnika pred in med tekmo, postopki okoli vodenja in komunikacije z igralci, sodelovanja s pomočniki, postavljanja in gibanja sodnika ob standardnih situacijah ter nadaljevanjih igre (udarec od vrat/udarec iz kota).

Kandidati so poskusili tudi s prilagojeno uporabo piščalke glede na težo prekrška, spoznali so znake pomočnika in pravilno uporabo zastavice ter druge različne situacije med samo igro, ki zahtevajo ustrezno postavitev sodnika, da bi lahko sprejel pravilno odločitev. 

 

 

 

DNS Ljubljana je s sodniškim kampom v Grosuplju pridobila novih 19 mladih sodniških moči, ki bodo v prihodnje skrbele za uveljavljanje Pravil igre na zelenicah.

V skladu s strateškimi aktivnostmi pridobivanja novih kandidatov za sodnike in rekrutacije potencialnih sodnikov in sodnic v letošnjem poletnem času načrtujemo izvedbo sodniških kampov še v Lendavi (17.6.), v Murski Soboti (24.6.), na Ptuju (24.8.), v Vipavi (26.8.) in v Idriji (2.9.).

Za zgledno sodelovanje in profesionalen odnos pri organizaciji in izvedbi sodniškega kampa v Grosuplju se Zveza nogometnih sodnikov Slovenije najlepše zahvaljuje NK Brinje, ki sta ga zastopala Borut Kolarič ter Borut Antončič.

Tekst: NZS/ ŽD

Delegiranje

1920
nzslogo

Sodniki

Galerija

Test PNI

S klikom na spodnjo povezavo lahko preverite svoje znanje iz pravil nogometne igre.

  Stran uporablja piškotke

Ta spletna stran operira s pomočjo piškotkov, ki so namenjeni temu, da izboljšajo in poenostavijo tvoje brskanje po spletni strani. Piškotke uporabljamo za štetje obiskovalcev in shranjevanju nastavljenega jezika na strani in shranjevanje tvojega uporabniškega imena.